Gólyák a Csallóközben

Európa kútja – mentsd meg az élő vizet!
2019.08.26.

Gólyák a Csallóközben

Gólyák Csallóközben - egyre kevesebben!

 

 

            A fehér gólya az egyik legismertebb madárfaj, amely az emberek közelében él. A gólyák száma azonban évről évre csökken. A fehér gólya száma hazánkban a régió állapotának, a vizes élőhelyek megóvásának mutatója. Jelenleg elsősorban a vizes élőhelyek és rétek megsemmisítése, az intenzív mezőgazdaság és az áramütés veszélye fenyegeti legjobban a gólyákat. A szakértők szerint nálunk éhen halnak a gólyák.

            A Dunaszerdahelyi járásban a gólyák fészkeinek és gólyák számának felmérését a XIII. Európa kútja - mentsd meg az élő vizet! tervezetén belül a Csallóközi Népművelési Központ munkatársa Bc. Erika Sinová végezte. A felmérés célja az volt, hogy bekapcsolódjunk a nemzetközi kampányba, és megszámoljuk a Dunaszerdahelyi járásban fészkelő gólyákat. Áprilistól augusztusig a gólyák fészeket raknak és felnevelik fiókáikat, akik miután megtanultak repülni, a felnőttekkel együtt veszélyes útra indulnak Afrika felé. A gólyák érkezése ebben az évben is késett. Szlovákiában sok helyen a kedvezőtlen időjárás meglepte őket. A felmérésből megtudhatjuk, hogy járásunkban ebben az évben a 34 gólyafészekből 21-et foglaltak el. A telelő helyekről 39 gólya tért vissza. A tavalyi évhez képest hattal kevesebb. Örömteli azonban, hogy a fiókák száma 33, ami hárommal több a tavalyihoz képest. Például Nyáradon az évente elfoglalt két gólyafészekből egy üres maradt. Ezzel szemben Bögellőn vagy Bodakon a tavalyi sikertelen év után a gólyák most visszatértek, fészkeiket elfoglalták. Meglepő módon Bősön a négy gólyafészek egyikébe sem tértek vissza. Felsővámoson, Kulcsodon és Patason csak egy-egy gólya tért vissza. Ebben az évben Eperjesen, Csallóközkürtön, Felbáron, Vásárúton, Várkonyon és Hodosban a gólyapárok két - két fiókát neveltek fel. Egy-egy fiókának örültek Bögellő, Mad és Nyárad lakosai. Három apró fiókával büszkélkedhetnek Bakán, Padányban és Szapon. A gólyacsalád négy fiókával büszkélkedhet Kispakán, Nyárasdon pedig öt apró fiókát neveltek fel. Szeretettel gratulálunk nekik, és örülünk velük együtt.

           Hálás köszönet minden csallóközi embernek, akik odafigyelnek ezekre a vándormadarakra,  nem csak fészkelésük idején. Kispakáról augusztus 1-jén örömmel jelentették, hogy a fiókák már kirepültek a fészekből. A Csallóközi Népművelési Központ hálásan köszöni az önkormányzatoknak, hogy a gólyák számbavételénél együttműködtek. Hisszük, hogy közösen képesek leszünk jobb és figyelmesebb hozzáállást kialakítani a gólyákkal iránt.

 

Bc. Erika Sinová

 

Képek