A Csallóközi Színes Ceruzák 2023 vándorútra kelt: Győrben – akár csak otthon

Csallóközi Színes Ceruzák
2023.09.18.

A Csallóközi Színes Ceruzák 2023 vándorútra kelt: Győrben – akár csak otthon

A világhírű Csallóközi Színes Ceruzák verseny huszonnegyedik évfolyamát jegyezzük már ebben az évben, amely az idei júniusi nagy premier után, amit a Csallóközi Múzeum galériájában és a népművelési központ GALLERY NOVA kiállítótermeiben tartottunk immár nyáron „vándorútra kelt". Az első, elsősorban a járásunkból származó résztvevők és nyertesek válogatott munkáiból összeállított kiállítás a dunaszerdahelyi MAX Üzletközpontban nyáron lett bemutatva. A Színes Ceruzák" iránt ugyanakkor nagy érdeklődést mutatnak a szomszédos Győr városában, ahol töretlenül készséges és barátságos fogadtatásban részesülünk már több mint húsz éve.

Idén három helyszínen tervezünk kiállítást. Az első 2023. szeptember 11 - én a József Attila Művelődési Ház termeiben volt megszervezve, ahol ezen a napon sok-sok gyermeket, pedagógust és szülőt fogadtunk. Nekünk, szervezőknek ez egy nagyszerű érzés. Sőt akkor is, amikor a „Színes Ceruzák" és népművelési központunk kedves barátja, a győri városi tanács tagja, Diligens Tibor úr, aki nem hiányozhat egyetlen dunaszerdahelyi kiállítás megnyitóról sem beszédében így nyilatkozott: „Mi már nagyon vártuk a „Színes Ceruzákat". Minden évben szeretettel várjunk ezt a kiállítást és azt az örömöt, amely ezekből a csodálatos képekből árad felénk. Örülök annak, hogy győri óvodásaink is teret kapnak ezen a rendkívül szép és színvonalas versenyen, melynek messze földön nincs párja. "

Az ünnepséget köszöntő beszédével Gitka Kováčiková óvodapedagógus, művésztanár, a Csallóközi Színes Ceruzák nemzetközi zsűrijének tagja nyitotta meg. A programban művészeti nevelés ihlette módszertani játékok is szerepeltek, melyeket a közönség sorai közt a hivatalos program után Kováčiková asszony a gyerekekkel és az óvó nénikkel együtt adott elő, aztán a huncut gyermekeknek köszönhetően így már nem is volt annyira hivatalos))...  Telis-tele örömmel, mókával. A gyerekek reakciói rendkívül természetesek voltak, mintha iskolások lennének, aktívan részt vettek a programban, beszélgetésbe elegyedtek velünk.

Meg kell említenünk az ismert HANGRAFORGÓ Együttes műsorát is. Későbbiekben elérhetőségüket továbbítjuk a járásunkban lévő magyar tannyelvű iskolákba, hiszen programajánlatuk rendkívül érdekes.

KÖSZÖNJÜK !!!

Ezt követte az élményekkel teli tárlat megtekintése. Az egyes kiállított rajzok mellett érdekes volt megfigyelni a gyermekek reakcióit. Sokszor észrevesznek olyan dolgokat, melyek mellett mi felnőttek csak elsiklunk, ezért figyelemmel hallgattuk őket, tanulunk a kicsiktől.  A program következő részében egy kellemes fogadás, majd a társszervezők munkamegbeszélése következett, mindez információcsere céljából. Szó esett egy további határon átnyúló együttműködésről, valamint a 2024 - ben készülő jubileumi XXV. évfolyamról is.

Őszintén köszönjük a szép fogadtatást - mintha otthon lettünk volna - valamint a hosszú távú, folyamatosan fejlődő együttműködést. Mai világunkban ez nagyon megható, hálásak vagyunk a művelődési ház vezető munkatársainak, Benyik Andrásnak, Varga Emmának és minden kollégának, akik részt vettek a kiállítás megszervezésében. A szolgálati út során látogatást tettünk Győr belvárosának egyik vezető óvodájában, ahol a közelmúltban egy kedves barátunk, a Csallóközi Színes Ceruzák nemzetközi zsűrijének tagja lett az igazgatónő. VÁRSZEGI MÓNIKA hosszú éveken keresztül társszervezője volt a győri kiállításoknak. Új szakmai megbízatásához gratuláltunk, eddig ugyanis a városházán dolgozott, ahol a város összes óvodájának vezetője volt. A létesítmény helyiségeinek bejárása szinte lenyűgözött bennünket, gyönyörű volt, de ennek még majd egy külön cikket szánunk.

Köszönjük ezt a lehetőséget.

A rendezvény vezető szakmetodikusa PhDr. Dagmar Madarásová volt. A kiállítást a szövegben megnevezett egyes győri szervezetek, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat - Csallóközi Népművelési Központ közösen szervezték meg.

jana svetlovská

Fotó: Bc. Derzsi Áron

Ford.: Mgr. Láng Ingrid

 

Képek