CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA

Cineama
2023.04.05.

CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA

Március utolsó péntekén – 2023. március 31 - én  – a Csallóközi Népművelési Központ klubhelyiségében megrendezésre került a Cineama 2023 a nem professzionális filmkészítők felmenő jellegű regionális versenye. A verseny meghirdetője és szakmai kezese a pozsonyi Nemzeti Népművelési Központ. Ezt a megmérettetést a közérdeklődés hosszú évekig tartó hiánya miatt járásunkban csak öt évvel ezelőtt kezdeményeztük újra. Annak ellenére, hogy kezdetben csak pár filmet neveztek be, annál minőségesebb felvételek születtek. Játékfilmek és animációk egyaránt. Az egész év folyamán megtartott szlovák és magyar nyelvű szakmai szemináriumok és megbeszélések a rendezvény részei voltak.

KINO-OSVETA című élénk, fordulatos filmvetítés Valocsay Veronika alkotásainak levetítésével kezdődött. Nagy örömünkre  idén a versenyfelhívás eljutott a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola diákjaihoz és pedagógusaihoz is. Mgr. Fodor Mária pedagógus diákjai munkáit benevezte a megmérettetésbe. Veronika nagyon tehetséges filmes, rendkívül érzékenyen, korát meghaladva érzékeli az őt körülvevő világot. Filmjei bizonyítják azt, hogy korához képest kiforrt személyiséggel rendelkezik, hiszen témáit és azok feldolgozását a művészeti akadémiák hallgatói sem csinálták volna sikeresebben. A versenybe animációkkal nevezett be. Két Exatlon paródiát dolgozott fel, majd A szökés és A gonosz című alkotásait tekinthettük meg. A gonosz című animációt a szakmai zsűri díjazott és továbbjuttatott a Nagyszombatban megrendezendő kerületi fordulóba.  

Mandák Marcell kamerájával egy érdekes, de sajnos valós problémát filmesített meg. A film címe A zsaroló. A filmből kiderül az, hogy milyen módszerrel vesznek rá valakit egy bűncselekmény elkövetésére, ki is áll a bűncselekmény hátterében. A film rámutat arra tényre, hogyha van megfelelő segítség és az időben érkezik, akkor van esély arra, hogy a végén minden jól záruljon le.

Orsolya Máté az alkotás örömét szintén az animációk világában találta meg. Szerencsehal című munkája egy halászról szól, aki kifog egy halat, de visszaengedi azt a vízbe. Ezzel a természet fontosságára és szépségére szeretne rámutatni, valamint arra, hogy az ember is része a természetnek.

Szintén sikeres volt Nagy Gergely Inspiráció című videoklipje. Találóan örökítette meg egy bokszoló napját, aki kemény és kitartó munkájával másokat is inspirál. Megmutatja az utat, hogy hogyan is lehet a sportban sikeresnek lenni, de nem csak ott, hanem az életben is.

A Cineama idei éve a felfedezések éve volt. A jelentkezők közt új forgatócsoportokat is találunk. Gerhát Máté és Németh Levente páros az Ég veled című alkotása a nézőt visszarepíti 1947 - be, a kitelepítés idejébe, konkrétan Csehországba. A filmet Nagy Anna története ihlette, amit a rendező Németh Levente korhű díszletei tesznek valóságossá. A filmben használt kameraállások, fekete-fehér effektusok, valamint a dolgok, amiket az operatőr szeretne bemutatni olyan érzéseket ébresztenek a nézőben, mintha valóban részese lenne a történetnek. Máté és Levente nagyon jól dolgozik a kamerával, nem utolsó sorban a történetet és az eseményeket is kiválóan ismerik.

Tóth László és fia Tóth Dávid egy lenyűgöző dokumentfilmmel készültek, amelynek címe: Pomlé. Ezt a filmet a Somorja természeti kincsei című megnyitón mutatták be. A szerzőpáros szándéka a Pomlé erdőpark bemutatása volt. Gyönyörű őszi színek a ritmusra megvágott drón felvételek nyugalmat kölcsönöznek a filmnek.

Tóth Dávid egyénileg is megmérettette magát. Ugyanis kamerára vette az egyik családi kirándulásukat. A Kéktúra Csobánc-Balatonhenye egy könnyű stílusú dokumentációja a családi túrájuknak amely alatt egy kiskutya is hozzájuk szegődött és a célig kísérte őket.

Csiba Dávid nem új versenyző, kezdetektől nyomon követhetjük a sikereit. Tóth Márkkalegyüttműködve elkészítették az Öt ok, amiért nem kéne szerelembe esnünk című játékfilmjüket. Ebben a történetben egy férfinak és egy nőnek döntenie kell. Egyik az önpusztítás,  a másik a megváltás útját választja. Dávid és Márk nagyon jól rámutatnak arra a tényre, hogy milyen sérülékeny lehet egy szerelem, egy kapcsolat, és hogy ebben a rohanó világban mennyire fontos a  másikra való odafigyelés. Nagyon jól vezetik a történetet, szakmailag a több kameraállás szinte már professzionális  szintű, nem beszélve arról, hogy a szereplők alakítása is magas színvonalú volt.

 

Gerő Zoltán egy nagyon érdekfeszítő animációval nevezett be a versenybe, melynek címe: Miért szőnek hálót a pókok? Egy érdekes téma arról, hogyan is szőnek hálót a pókok. Hogy csinálják mindezt? Hány féle pókhálót tudnak készíteni, hogy látnak hozzá, és ennél a tevékenységnél milyen szerepük lehet a géneknek? Nem csak a téma van nagyon precízen kidolgozva, de maga az animáció is! Zoltán a videóban már professzionális módon szemlélteti a fizikai törvények kölcsönhatását.

A filmvetítés végén a meglepődött közönség előtt Mgr. Stanislav Králik hivatásos filmes egy rövid kiértékelő beszédet mondott , majd közösen a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjével Mgr. Jana Svetlovská asszonnyal a versenyzőknek okleveleket és ajándékokat osztottak ki.

Rendezvényünket a Besztercebányai Képzőművészeti Akadémia hallgatója, a komáromi származású Gellérthegyi Zsuzsanna is megtisztelte.  

A programot szakmai szemináriummal folytattuk, amelyet a szakmai zsűri elnöke vezetett, aki minden egyes benevezett filmnek időt szentelt. A találkozót egészen az esti órákig kötetlen beszélgetéssel folytattuk. Tapasztalataikról a filmesek szívesen beszélnek, a forgatásokról, a háttérmunkáról, arról, hogy egy - egy jó jelenethez mennyi sok más dolgot is el kell készíteni. Néha sokkal inkább lakberendezők, mint operatőrök.

 Zoltán animációját számítógépen dolgozza fel. Több mint két hónapig tartott míg nézhető film lett belőle. Jelenleg már egy új témán dolgozik, közben szakirodalmakat olvas. Ilyen és hasonló történeteket tudunk meg arról, hogy mi is áll egy - egy pár perces kisfilm vagy animáció hátterében

A versenyzőknek nagyon szépen köszönjük a részvételt. Alkotásaik megtekintése közben élményekben gazdagodtunk.  Lehetőségeket keresünk arra, hogy a filmeket minél több helyen levetíthessük. Valóban megéri eljönni.

 

Írta: Bc. Derzsi Áron

Fotó: jAs, Derzsi Áron

 

Dokumentumok

Videók

Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA
Embedded thumbnail for CINEAMA 2023 vagy KINO-OSVETA

Képek