Amfo 2021

Amfo
2021.05.04.

Amfo 2021

A Dunaszerdahelyi járásban a nem professzionális művészi fotósok képzésének gazdag hagyományai vannak, amelyek gyökerei még a múlt század hetvenes éveibe nyúlnak vissza. A Csallóközi Népművelési Központ sikeresen, szisztematikusan dolgozik a fotósokkal. A képzés iránt érdeklődők számára feltételeket teremtett a rendszeres klubtalálkozókra, amelyet szakelőadók vezetnek. A bevezető konzultációk után a résztvevőket rendszeresen megismertették a témákkal, majd fotózási feladatokat kaptak. Az elkészült fotókat minden egyes találkozón megbeszélés formájában kiértékelték. Ehhez megfelelő felszerelés és hely biztosítva volt. A képzés részeként közös fotózásokat is szerveztek a város utcáin. A felsorolt tényeken kívül hangsúlyoznunk kell, hogy a szervező – a népművelési központ saját kiállítótermekkel is rendelkezik, ahol az érdeklődők méltó módon kiállíthatják fotóikat. Bár a függeszthető galéria rendszer még mindig hiányzik, de a népművelési központnak a 40x30 cm-es fotókhoz saját képkeretei vannak, amelyekbe az alkotók bekeretezhetik fényképeiket. Néhány kiállítást az alkotókkal együttműködve a népművelési központ munkatársai állítottak össze. Célunk az, hogy az alkotók vizuális fejlődését segítsük elő. Természetesen, minden kiállítás nyilvános. A megnyitók keretén belül kulturális programokat is szervezünk. Minden rendezvényekről rendszeresen fotó dokumentációt készül. Az AMFO verseny keretén belül a zsűri által kiválasztott fotók részt vesznek a kerületi versenyen, ahol a zsűri kiválasztja a fotókat a verseny országos fordulójába. Pontosan a Nemzeti Népművelési Központ versenykiírása szerint. A versenyek értékelése során az alkotók okleveleket és tárgyi ajándékokat kapnak.

Az epidemiológiai korlátozásokkal kapcsolatos helyzet miatt a népművelési központ megtartotta az első virtuális szakmai szemináriumát. Videokonferencia útján a zsűri és mintegy 2,5 órán át elemezte a versenyzők fotóit.

 

A képzés során felhasznált irodalom:

Amatőr fotósok hároméves távképzése – az Pozsonyi Népművelő Intézet adta ki.

Különböző kiadók - szerzők szakirodalma.

Ervin Barczi

Jozef Keppert

 

A találkozó nagyszerű volt, annak ellenére, hogy online formában találkoztunk, és a személyes kapcsolattartást semmit sem pótolhatja. Pozitívuma az volt, hogy annyi időnk volt a kiértékelésre, amennyi a megnyitó során nem lehetett volna. Nagyra értékelem a fényképek részletes elemzését, hiszen a szakmai visszajelzés a legjobb tanulási forma. Más alkotók fotóinak elemzéséből is lehet tanulni. Ez visz előre minket. Úgy gondolom, hogy az AMFO szilárd helyet foglal, mint egy olyan platform, ahol az alkotásokat kiértékelik, valamint mások munkáival konfrontálják. Személy szerint engem mindig arra ösztönöz, hogy fotókat válasszak ki és készítsek erre a versenyre. Köszönöm a kiállítás tökéletes megszervezését, előkészítését és lebonyolítását. A bemutató lehetővé tette a kiállítás megtekintését, még akkor is, ha ez fizikailag nem volt lehetséges. Nagyon jól sikerült. Összegzésképp szeretném megköszönni a szakmai zsűri ösztönző értékelését és értékes tanácsait.

Tibor Puss

 

Először jelentkeztem az AMFO versenyre, így nem tudom összehasonlítani tapasztalataimat más versenyekkel, annak menetével. Egy dolgot azonban biztosan tudok, hogy kellemesen meglepett mind a népművelési központ munkatársának hozzáállása, mint a webinárium lefolyása. Bár csak félve jelentkeztem be, nagyon kellemes meglepetés ért a verseny lefolyása, valamint a zsűri emberi, barátságos hozzáállása miatt. Kritikus szemléletük, amelynek köszönhetően a résztvevőket egyre előrébb próbálják vinni, egyértelműen hasznos volt számomra. Annyi tudást, meglátást, amelyet ez idő alatt megtanultam számomra felbecsülhetetlen, különösen, ha olyan emberektől hallhattam azokat, akiknek a művészi fotózás az életük része.

Zuzana Bobkovičová

 

Az utolsó pillanatban neveztem be a versenyre, a tegnapi konferenciához szintén csak úgy csatlakoztam ...

Nagyon kellemesen meglepődtem, nem tudtam, miről van szó. Színvonalas információkat kaptam, értékes pillanatok voltak, rengeteget, számomra teljesen új dolgokat tanultam. A kiállítást igyekezni fogok személyesen is meglátogatni. Köszönöm szépen a segítséget, a magas színvonalú szervezést, minden értékes tanácsot, amely inspiráló volt számomra, megpróbálok szép fotókat készíteni, hogy újra jelentkezhessek.

Ingrid Pálfyová

Nyitókép: Zuzana Bobkovičová: Kedvesség

Fotók: CsNK

 

 

Képek