XXVI. AMFO a GALLERY NOVA - ban

Amfo
2023.05.02.

XXVI. AMFO a GALLERY NOVA - ban

Nagy sikerrel

 

Annak ellenére, hogy Dunaszerdahelyen legalább 50 éves hagyománya van a nem professzionális művészi fotózás hagyományának, a Nagyszombati önkormányzati kerületben idén sorrendben a huszonhatodik évfolyam nagyon sikeres volt. Az országos felmenő jellegű verseny, melynek szakmai kezese és kiírója a Nemzeti Népművelési Központ, ebben az évben már az 51. évfolyamot jelentette ki.

A háromtagú zsűri - Ervin BARCZI sikeres fotós, nemzetközi pályázatok többszörös győztes, PhDr. Dagmar Madarásová a CsNK művészeti és fotográfiai szakmódszertanosa -  KEPPERT József fotóművész, a Galántai Fotóklub alapítója és tiszteletbeli elnöke, valamint a Galántai Honismereti Múzeum hosszú távú igazgatója irányításával dolgozott. 2023. március 14 - én 111 művészi fotográfia közül választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket díjaztak és kiállítottak. A verseny életkor szerinti kategóriákban zajlott le: 15 év alattiak, 15 -25 év közöttiek és 25 év felettiek. Ezen kívül még további kategóriák -  diptichon, ciklusok és sorozatok - is meg lettek hirdetve. Épp ezekbe a kategóriákba is jelentkeztek be alkotók, melyek nagyon sikeresek voltak. A verseny kiértékelésére és a kiállítás ünnepélyes megnyitójára a GALLERY NOVA kiállítótermeiben 2023. április 26 - án került sor. Előtte egy szakmai szemináriumot szerveztünk, melyen szinte minden alkotó részt vett. A szeminárium élénk, sokat adó, építő jellegű volt. A résztvevők sok új dolgot tanultak, tapasztalatokat cseréltek egymással. A zsűri tagjai az egyes kiállított alkotásokat egyenként értékelték ki, az alkotóknak további munkájukhoz tanácsot adtak, egyes fényképek elemzésének foglalkoztak. Nem fukarkodtak a jó tanácsokkal, megosztották tapasztalataikat, melyeket mindketten sikeres művészi alkotásuk során, hosszú éveken át tartó tanulás során szereztek. A kiállítás megnyitóját zenei program színesítette - VÖRÖS ÁDÁM a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola növendéke zenetanárával Mgr. JURAJ ŠABOVAL.

A nagyszámú közönséget a rendezők részéről Mgr. Jana Svetlovská a CsNK igazgatónője köszöntötte. Ünnepi beszédet Keppert József mondott, aki beszéde kezdetén a meghatottságáról és a szép érzésekről vallott, majd a kiállítás színvonaláról beszélt. Nagyon örült annak, hogy a fényképek minősége valóban jelentősen javul, különösen nagyra értékelte a kiállítás installációs koncepcióját /rendező: CsNK/, amely erőteljesen hangsúlyozta az egyes művészi fotók, sorozatok, ciklusok üzenetét. Világunk számára különösen pozitív üzenet ez, életünk és társadalmunk valódi, igaz értékeinek kiemelése. A természet és az élet tisztelete.

Örömmel töltötte el a szemináriumon kialakult építő vita. Kiemelte a népművelők szakmai munkáját is, hiszen nem mindenütt szokás az AMFO versenyzői számára egy ilyen színvonalasan elkészített, kétnyelvűen megjelölt kiállítást készíteni, külön erre a rendezvényre készített okleveleket és értékes díjakat kiosztani, mint ahogy azt a Csallóközi Népművelési Központ teszi. /Köszönjjjüük/

A rendezvényt idén először a Nemzeti Népművelési Központ anyagilag is támogatta, amit a népművelők nagyon nagyra értékelnek. A népművelők ugyanis azok személyek, akik a járásokban az első érintkezési pontok. Tehetségeket kutatnak fel, támogatják őket, lehetőséget teremtenek az önmegvalósításra, kölcsönös konfrontációra, utat mutatnak nekik nem csak a hazai, de a nemzetközi versenyeken is.

A díjazottak oklevelei és jutalmai a CsNK saját költségvetéséből lettek finanszírozta.

A nyertes alkotások továbbjutnak a Szakolcán megrendezendő kerületi versenyre.

A nyertesek névsorát ezen a weboldalon találhatják meg:

https://www.osvetads.sk/amfo-51-rocnik-celostatnej-postupovej-sutaze-vystavy-amaterskej-fotografickej-tvorby

Mindenkinek gratulálunk!

A rendezvény szervezője a Csallóközi Népművelési Központ, melynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület, PhDr. Dagmar Madarásová metgodikus vezetésével. A rendezvény és a kiállítás is kétnyelvűen folyt - szlovák és magyar nyelven.

Hálásan köszönjük a MINIT cégnek a rendezvény hosszú távú támogatását!

A kiállítás a GALLERY NOVA-ban 2023. május 19-ig tekinthető meg.

A belépés ingyenes!

 

Írta: – sve –

Fotó: Bc. J.K. Stefankovics

Ford.: Mgr. Láng I.

 

Videók

Embedded thumbnail for XXVI. AMFO a GALLERY NOVA - ban

Képek