XXIII. AMFO 2020 a GALLERY NOVA-ban

Amfo
2020.06.26.

XXIII. AMFO 2020 a GALLERY NOVA-ban

 Mi történt a szájmaszkok mögött ...?

 

A Nagyszombati önkormányzati kerületen belül már XXIII. alkalommal rendeztük meg Dunaszerdahelyen AMFO címmel a nem professzionális művészi fotósok járási versenyét. Viszont, ha népművelési központunkban az ezen a téren végzett tevékenységet vennénk számba, ez a számadat már bizonyára az ötvenet is elérné! A közelmúltbeli hosszú karantén miatt az eredeti májusi dátumot 2020. június 24-re tettük át. A művészek, korlátozott számban barátaik, valamint a galéria rendszeres látogatói minden biztonsági intézkedést betartva találkoztak a dunaszerdahelyi Csallóközi Népművelési Központ kiállítótermében. A kiállítás megnyitó keretén belül sor került a verseny kiértékelésére, a díjak átadására, valamint egy tartalmas szakmai szemináriumon is részt vehettek az érdeklődők.

AM-FO a címe a nem hivatásos művészi fotósok felmenő jellegű versenyének. AM - amatőr FO - fotózás, de viszont ki kell hangsúlyozni, hogy nem amatőrizmusról van szó. Több mint 25 alkotó, 130 művel jelentkezett be a versenybe. A szakértői zsűri KEPPERT József mester fotós, a Galántai Fotóklub tiszteletbeli elnöke, Barczi Ervin sikeres fotós, aki szintén a Galántai Fotóklub tagja, / tekintsék meg a Galántai Fotóklub web- és Facebook oldalát, megéri / valamint Bc. Derzsi Áron a CsNK munkatársa választotta ki a kiállításra érdemes 63 alkotást.

A kategóriák, amelyeket a verseny meghirdetője a pozsonyi Nemzeti Népművelési Központ jelölt ki, színes és fekete-fehér fényképek, valamint az életkor szerint vannak felosztva. Hagyományosan a verseny legerősebb kategóriája a 21 év felettieké volt.

A kulturális programban MELICHER KINGA a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola gitár szakos tanulója romantikus műveket adott elő. Felkészítője Mgr. JURAJ ŠABO zenetanár volt. A program keretén belül a kiállás megnyitó előtt először egy elemző szakmai szemináriumot tartottak, amelyen a kiállított munkákat a zsűri tagjai külön-külön kiértékelték, az alkotóknak a további alkotáshoz tanácsokat adtak, és az egyes fényképek kielemzésével foglalkoztak. Nem spóroltak a jó tanácsok és a tapasztalatok osztogatásával, amelyeket az évek során mindketten sikeres művészi munkájuk és tanulmányaik során szereztek meg. A nyertesek okleveleit és díjait a Csallóközi Népművelési Központ osztotta ki. A nyertes munkák már eljutottak a szakolcai kerületi versenyre, amelyet június elején rendeztek meg. A karantén miatt az időpontok egyeztetése nem volt megoldható. A népművelési Központ munkatársai mégis úgy döntöttek, hogy annak ellenére a kiállítást és a kiértékelést Dunaszerdahelyen is megszervezik, csupán a győztesek fotóit kellett újra kihívatni, mivel azokat már tovább lettek küldve Szakolcára. Ebből kifolyólag már előre ismeretes, hogy az országos versenyen kerületünket egy ifjú, ígéretes fotós NAGY GERGELY képviseli majd. Gratulálunk!!!

Keppert József ünnepi beszédében kiemelve a verseny állandóan fokozódó színvonalat, és az egyes alkotók arra irányuló erőfeszítéseit, hogy dolgozzanak az alkotáshoz való helyesebb hozzáállásukhoz. Különösen értékelte a szeminárium alatt kialakult párbeszédeket, a vélemények iránti érdeklődést, és a szeminárium során folytatott értékes diskurzust. Kiemelte a népművelők munkáját, mivel nem mindenhol szokás a versenyzők számára ilyen értékes, kétnyelvű jelöléssel ellátott kiállítást készíteni, külön erre az alkalomra okleveleket készíteni, és értékes díjakat kiosztani, mint ahogy azt a Csallóközi Népművelési Központ teszi. Nem is beszélve a GALLERY NOVA kellemes atmoszférájáról. Méltóságteljes tér a kulturális rendezvények, képzőművészeti kiállítások részére, amelyek nemcsak járásunkban, de országunk határain túl is népszerűvé váltak. A tárlat rendkívül változatos, bár inkább a tájfényképészetre, csendéletekre koncentrál. De voltak szép portrék és figurális felvételek is. A helyzet minden évben változik. Mindenesetre meg kell jegyezni, hogy azok az alkotók, akik céltudatosan és szisztematikusan az alkotásnak szentelik idejüket, minőségileg növekednek és fejlődnek. A dunaszerdahelyi népművelési központban az ISTER fotóklub ezeket az alkotókat fogja össze, minek köszönhetően a fotóklub tagjai rendszeresen találkoznak, szembesítve vannak munkáikkal, szakértőkkel konzultálnak és új feladatokat kapnak.

A 16 év alatti kategóriában a nyertesek: I. helyezés: Nagy Gergely (Dunaszerdahely), II. helyezés: Németh Máté (Nagyabony). A 21 év alatti kategóriában: fekete - fehér fotók I. helyezés: Egri Tímea (Sikabony), színes fotók Richard Puss (Úszor). A 21 év feletti kategóriában Tibor Puss (Úszor) mind a fekete – fehér, mind a színes kategóriában az első – első helyezést nyerte el. Tóth László (Bacsga) nyerte meg a ciklusok és sorozatok kategóriát. Több második és harmadik helyezett volt is díjazva volt, tiszteletbeli díjakat is osztottak. Az értékes díjak és az elegáns oklevél mellett idén egy lenyűgöző kiadványt is kézhez kaptak a résztvevők, amelyben az össze díjnyertes fotó megtalálható. Ezt a Csallóközi Népművelési Központ adta ki, kimondottan erre az alkalomra.

A rendezvényt anyagilag a Szlovák Köztársaság KULTURÁLIS MINISZTÉRIUMA támogatta - Program: A Helyi és Regionális Kultúra Támogatása. A népművelési központok rendkívül hálásak ezért a támogatásért, mert az úgynevezett kis helyi kultúra nélkül a nagyléptékű rendezvényeket nem lehet megszervezni. Közel 30 év után először érkezik régiónkba ez a támogatási forma!!! Mindez az egész ország népművelési központjaiban dolgozó munkatársak több éves erőfeszítéseinek eredménye. Hálás köszönet.

Köszönjük a MINIT cég támogatását!

A Gallery Novában kiállított fotók az AMFO verseny sikeres fényképeszeinek kollektív kiállítása, és ahogy a zsűritagok is kihangsúlyozták nagyon magas minőségű, értékes tárlat. Érdemes megnézni.

A rendezvényt a Csallóközi Népművelési Központ szervezte, amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület, PhDr. Dagmar Madarásová és Bc. Derzsi Áron munkatársak vezetése alatt.

A kiállítás a Gallery Nova kiállítótermeiben július végéig, minden munkanapon 16.00 óráig tart nyitva.

A belépés i n gy e n e s!

Text: jana svetlovská

Ford.: Mgr. Láng I.

Nyitókép: Majoros Berandett-Dedikálás

Fotók: Derzsi Áron

Képek