XXII. AMFO 2019

Amfo
2019.06.04.

XXII. AMFO 2019

XXII. AMFO 2019 a GALLERY NOVA-ban

 

 

A Nagyszombati önkormányzati kerületben zajlott le az AMFO, az amatőr művészi fotósok járási versenyének XXII. évfolyama. Ha beszámítanánk a dunaszerdahelyi  népművelési központ e területen végzett tevékenységét,  akkor már több mint negyvenedik évfolyam! Az eredményhirdetésre és a kiállítás megnyitójára 2019. IV. 4-én került sor a Csallóközi Népművelési Központ GALLERY NOVA kiállítótermében.

AM-FO az amatőr művészi fotósok népszerű felmenő jellegű versenyének címe. AM - amatőr FO-fotográfia, de hangsúlyozni kell, hogy szó sincs itt amatőrizmusról. A határidő lejártáig több mint 125 munkával 22 szerző jelentkezett be. A szakmai zsűri KEPPERT József, ZSP mester és a Galántai Fotóklub tiszteletbeli elnöke vezetése alatt dolgozott, tagjai pedig Barczi Ervin sikeres fotós, aki szintén a Galántai Fotóklub tagja, és a CSNK metodikusa Bc. Derzsi Áron voltak. A zsűri 60 művészi fotót választott ki a kiállításhoz. A Nemzeti Népművelési Központ által meghirdetett verseny kategóriái színes és a fekete-fehér fotók, valamint a fotósok életkor szerint van kategóriánként felosztva. Hagyományosan a legerősebb a 21 év felettiek kategóriája. A zenei programban Kázmér Réka, a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magángimnázium diákja gitárkísérttel dalokat adott elő, aki Farkas Mária énektanárnő tanítványa. A rendezvény vendége volt Dunaszerdahely város alpolgármestere KARAFFA ATTILA, valamint a kulturális bizottság elnöke, a városi önkormányzat képviselője GÚTAY LÁSZLÓ. A program részeként, a kiállítás megnyitót megelőzően szakmai szemináriumot tartottak, amelyen a zsűri tagjai egyenként kiértékelték az egyes kiállított munkákat, tanácsokat adtak a szerzőknek. Egyes fényképek kielemzésével foglalkoztak, nem szűkölködtek jó tanácsokkal, megosztották tapasztalataikat, amelyeket az évek során mindketten sikeres művészi munkájuk és tanulmányaik során szereztek. A CsNK a nyertesek közt emléklapokat és díjakat osztott ki. A győztes munkák a szakolcai kerületi versenyre jutnak tovább, amely egy hónap múlva lesz megtarva. Ezek közül a lenyűgöző fényképek közül több is képviseli majd járásunkat az országos versenyen, és a Nemzeti Népművelői  Központ szerződéses együttműködésének részeként a Cseh Köztársaságban is ki lesznek állítva. A szerzők a tájra és a csendéletre összpontosítottak. Portrék és figurális felvételek hiányoztak. Minden évben változó a helyzet. Mindenesetre meg kell jegyezni, hogy azok a szerzők, akik tudatosan és szisztematikusan időt szentelnek az alkotásra, minőségileg  is fejlődnek. A dunaszerdahelyi népművelési központ számukra az ISTER Fotóklubot is megalapította, amelynek köszönhetően rendszeresen találkoznak, kielemzik munkáikat, szakértőkkel tanácskoznak, új feladatokat tűznek ki.

Díjazottak: az I. kategóriában - 16 éves korig - Németh Máté Nagyabonyból, Nagy Gergely  Dunaszerdahelyről és Szabó Katalin Göncölkarcsáról. A II. kategóriában -  21 éves korig - Puss Richard Úszorról, fekete-fehér és színes fényképek kategórájában, František Vrábeľ Dunaszerdahelyről és Jacquline Dorn Nemesócsáról. A legtöbb munkát a III. kategória résztvevőitől küldték be. Nyertesek -  21 éves kor felett -  a fekete-fehér fotók kategóriájában a dunaszerdahelyi Edmár Ottó nyert, továbbá Egri Attila Dunaszerdahelyről és Ľuboš Šiška Kisudvarnokról. A színes fotók kategóriájában Szabó Csaba Dunaszerdahelyről nyert, további díjat szerezett Soós Adrián Dercsikáról és Puss Tibor Úszorról. A CsNK díját Egri Attila és Puss Rudolf érdemelte ki. A ciklusok és sorozatok kategóriájában Edmár Ottó és  Egri Attila lett díjazott, Lelkes Márta pedig tiszteletbeli elismerést kapott. A CsNK díját a multimédiás prezentáció kategóriájában, amelyre először küldtek be munkát, Lelkes Márta Fehér éjszakák varázsa c. alkotása nyerte el. A GALLERY NOVA-ban az AMFO verseny sikeres fotóinak kiállítása kollektív kiállítás, de amint a zsűri is hangsúlyozta kiváló minőségű és értékes. Mindenképpen érdemes megtekinteni, a belépés ingyenes.

A rendezvény szervezője a Csallóközi Népművelési Központ, amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület. A rendezvény PhDr. Dagmar Madarásová és Bc. Derzsi Áron metodikusok szakmai irányítása alatt volt megszervezve. A kiállítás a  GALLERY NOVA-ban április 26 - ig tart nyitva, munkanapokon 16:00 óráig.

A belépés   i n g y e n e s!

Jana Svetlovská

Fotó: žos-jAs

 

 

 

 

Képek