XV. A Föld világnapja

A Föld világnapja
2023.05.03.

XV. A Föld világnapja

AZ ERDŐ ÜZENETEI Ekecsen

POLÁK Lászlónak, a Nagyszombati önkormányzati kerület képviselőjének és a község polgármesterének védnöksége alatt 

 

 

Szinte hihetetlen, de Ekecs községben immár tizenötödik éve minden évben ezen a napon találkozunk a helyi egyesített iskola diákjaival, a falu óvodásaival, iskolásaival és a szociális otthon klienseivel, hogy az önkormányzati hivatallal együttműködve gazdag programmal készüljünk a természet megismerésének és védelmének érdekében. A rendezvény kezdetektől fogva Ing. POLÁK Lászlónak, a Nagyszombati önkormányzati kerület képviselőjének és a község polgármesterének védnöksége alatt  áll.

A helyi egyesített iskola területén április 25 - én idén is szép számban találkoztunk. Csaknem százharmincan voltunk! A rendezvényre minden évben a helyi és az apácaszakállasi óvodákból, a speciális alapiskolából, az egyesített iskolából, az Arany János Alapiskolából és az Ekecsi Szociális Otthonból érkeznek résztvevők. Ekecsen / nagy örömmel tölt el minket, hogy ezen a napon több más önkormányzat és iskola is ünnepel / a Föld világnapja nem „csak" április 22- én van megünnepelve, hanem már sokkal-sokkal előbb. Ekecsen egész évben ünneplik ezt az ünnepet. A faluban és annak környékén rendszeresen gyűjtik a szemetet, de talán már annyit nem is szórnak szét. Fákat, virágokat ültetnek és egész évben példamutatóan vigyáznak a zöld területekre, szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak stb. Ezért erre az ünnepségre változatosabb, egész napos program készül, melynek két fontos feladata van. Az egyik - a művelődés, a természetrajz, a másik - a környezettel való érzékeny kapcsolat kialakítása. Ezen a napon az iskola területén megrendezett számos kiállítás, valamint az egész napos program is ezt szolgálta.

Az ünnepség fő témája a következő volt: ÉLET AZ ERDŐBEN.

A jelenlévők üdvözlése után Mgr. Ilcsík Zsuzsanna az egyesített iskola tanára mondott ünnepi beszédet, majd Ekecs polgármestere, a NÖK képviselője Ing. Polák László következett, aki nagyra értékelte, hogy a rendezvény hagyományait már oly régóta együtt ápoljuk. Az eltelt idő alatt rengeteg változás történt. Ezután a résztvevőket Mgr. Hrubá Ildikó az egyesített iskola igazgatónője üdvözölte.

 

A program Bakó Krisztina A Föld dala című énekkel kezdődött, majd Mgr. Ilcsík Zsuzsanna prezentációja következett a hajnalmadárról, amely 2023 - ban az ÉV MADARA. Lomb- és tűlevelű fák címmel az ekecsi Arany János Alapiskola diákjai mutatták be munkáikat. A programot Mgr. Csápai Zsuzsanna az iskola igazgatónője és  Bartalos Enikő nevelőnő készítették. A legkisebbek - az óvodások - örömet és jókedvet hoztak közénk. Az ekecsi óvodából érkezett gyermekek énekeltek és táncoltak, műsorukban Bc. Kosár Zsuzsanna igazgatónő és Tornóczi Köles Ildikó vezetésével a BOKROK és a GOMBÁK témát dolgozták fel.

Nagyon kedves előadással készültek az apácaszakállasi óvodások. Mgr. Kiss Katalin igazgatónő és Ládi Viktória vezetésével ERDEI ÁLLATOK címmel mutattak be egy összeállítást. A gyermekek különféle állatoknak öltözködtek, mondókákat mondtak, az erdőben élő állatokról találós kérdéseket adtak fel. Az Ekecsi Szociális Otthon kliensei Meton Vilma vezetésével érkeztek közént. Játékos formában néhány csallóközi erdei madarat mutattak be. A műsor végén az Ekecsi Speciális Bennlakásos Alapiskola és Szaktanintézet tanulói ERDŐVÉDELEM című műsorukat adták elő. Felkészítőik: Mgr. Hrubá I. és az Egyesített Iskola tanárai – Mgr. Rácz Katalin, Mgr. Majer Éva és Mgr. Ilcsík Zsuzsanna. A jelenet rámutatott a természetben szétdobált szemét problémájára.

A szünet után természet-, állat- és növényismereti vetélkedő következett, melybe kicsik és nagyok egyaránt nagy érdeklődéssel kapcsolódtak be. Egész nap folyamán kreatív alkotóműhelyek zajlottak az iskola épületében és annak udvarán. Az udvaron a tanulók kertészek segítségével facsemetét ültettek, bent VARGA Kálmán kosárfonó tartott egy bemutatók. Kosarait a határban összegyűjtött fűzfavesszőkből fonja. A gyerekeknek bemutatta, hogy régen otthon hogyan készültek a seprűk, hiszen azelőtt nem a boltban vásárolták azokat. Különféle kosarakat mutatott be, a gyermekek kis korbácsokon próbálhatták ki a fonást. Nagyon tetszett nekik. A szakiskola cukrászai édes meglepetéssel - mézeskalácsokkal - készültek, melyeket a gyermekek nagy örömmel díszítettek ki.

A Föld világnapja rendezvény befejező részében sor került az ünnepélyes kiértékelésre.  Népművelési központunk  a résztvevőknek okleveleket és ajándékokat  – praktikus kerti szerszámokat - adott át, a házigazdák különféle ajándékokat és okleveleket osztottak szét. A vetélkedőt is kiértékelték, a sikeres megoldók díjakat kaptak.

A rendezvényen a találkozó fő témájának - Az erdő üzenetei - jegyében egy változatos kiállítást is megtekinthettünk.  

A ünnepséget nagylelkűen a MINIT cég támogatta – köszönjük szépen.

A találkozó vezetője a CsNK metodikusa Mgr. E. Sinová volt.

A rendezvény kétnyelvűen folyt le.

 

 

Írta: -sve-

Fotó: Bc. Derzsi Áron

Ford.: Mgr. Láng Ingrid

 

 

Képek