Őseink történelmi írásjegyei

Őseink írásmódja – glagolita írásjegyek és rovásírás
2020.07.02.

Őseink történelmi írásjegyei

A karantén miatt megjelölt, nem hagyományos tanév utolsó napjaiban a Dunaszerdahelyi Gyerek- és Családközpontban a Csallóközi Népművelési Központ, amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület az eredetileg tervezett Szent Cirill és Szent Metód megérkezésének 1157.  évfordulója alkalmából rendezett találkozójából, a nagy érdeklődésnek köszönhetően egy rendezvény alakult ki, amelynek témája őseink történelmi írásjegyei voltak.

A rendezvény kezdetén a gyerekek Mgr. Láng Ingrid a CsNK munkatársának rövid előadását hallhatták a thesszaloniki szent életű testvérek munkásságáról, kiknek fő küldetése az volt, hogy Isten igéjét a szlávoknak szláv nyelven hirdessék a Nagymorva Birodalom területén. A rendezvényen egy könyv kiállítást is megtekinthettek. A könyvek e jeles hit hirdetők, Európa védőszentjeinek életét és munkásságát írják le. Az előadást a találkozó legérdekesebb része követte, az ószláv betűk, a glagolita írásjegyek írása lúdtollal és tussal. A gyerekek először leírták a nevüket, hogy megismerjék ezt a számukra még új írástechnikát, majd a megadott minta alapján glagolika írásjegyekkel írtak. Rendkívül meglepődtek, amikor megtudták, hogy a múltban a könyvek - a kódexek kézzel, tintával és lúdtollal íródtak. Abban az időben nem ismerték sem a számítógépet, nyomdagépet, sem golyóstollat. A régi magyarok írásjegyei a rovás írás iránt is nagy volt az érdeklődés.

A gyerekeket mindkét betűtípus írása érdekelte, érdeklődésüket az is bizonyítja, hogy rendezvényünkön örömmel vettek részt, összeszedetten keresték az egyes betűket a glagolita vagy a rovás írás írásjegyei közt.

Kedves gyermekek, kívánjuk, hogy a nyári szünet alatt pihenjétek ki magatokat, és szeptemberben nagy lelkesedéssel kezdjetek bele az új - remélhetőleg vírusmentes – tanévbe!

L.I.

 

Képek