Nyugdíjasok, vigyázzanak a hamis, állítólagos népszámlálási asszisztensekkel!

Oktatás, kábítószer-függőség és a bűnözés megelőzése
2021.04.16.

Nyugdíjasok, vigyázzanak a hamis, állítólagos népszámlálási asszisztensekkel!

Tanácsadás nyugdíjasoknak" érintkezés nélküli bűnmegelőzés - idősek számára

A Csallóközi Népművelési Központ /amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület/, Bc. Erika Sinová szakelőadó, a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársával kpt. Bc. Végh Ivetával együttműködve szociálpatológiai jelenségekre hívják fel az óvodások, gyermekek, fiatalok és nyugdíjasok figyelmét. Az elektronikus népszámlálásával kapcsolatban ezúttal célcsoport a nyugdíjasok voltak. Az időskorú (60 évesnél idősebb) törvény által védet személyek gyakran bűncselekmény áldozatává válhatnak. Egyes esetekben életre szóló megtakarításaikat veszíthetik el, legrosszabb esetben sajnos tragikusabban is végződhet a bűncselekmény.

A program fő célja „Nyugdíjasok, vigyázzanak a hamis, állítólagos népszámlálási asszisztensekkel!" Az idősek számára szervezett „Tanácsadás nyugdíjasoknak" - érintkezés nélküli bűnmegelőzés projekt célja, hogy figyelmeztesse a polgárokat, a Dunaszerdahelyi járásban lakó időseket, egyedül élőket vagy mozgássérülteket, hogy legyenek óvatosak és ne essenek csalók áldozatává. Egy szórólapon keresztül értékes tanácsokat és ajánlásokat kapnak, amelyet személyesen adnak át vagy postaládájukban találhatják meg. A médián keresztül is tájékoztatják őket, mint a nyilvános hangos hirdető, helyi televízió, internet. Az idősek megismerik annak lehetőségét, hogy a népszámlálás idején, 2021.4.1 - től 2020.10.31 - ig asszisztens segítségét vehetnek igénybe.

Ha az elektronikus népszámlálás során segítségre van szükségük, akkor elsősorban rokonaik, ismerőseik vagy megbízható emberek segítségét kell igénybe venniük. Ha igénylik az asszisztált népszámlálási szolgáltatást, akkor erről a település polgármesteri hivatalában tudhatnak meg többet. Az információs kampány révén az időseket figyelmeztetik a modern csalók, tolvajok bűncselekmény elkövetésének különféle buktatóira. Tudatják velük, hogy népszámlálási asszisztens csak akkor látogatja meg őket, ha előzetesen megegyeztek, szolgálati igazolványt mutatnak fel, az időpontot egyeztetni kell, vagy ellenőrizni kell az asszisztens nevét.

2021. március 17-én idős embereknek szóló szórólapokat adtunk át, amelyek alapvető tanácsokat írnak le, arról, hogy hogyan védekezzenek a csalók ellen. Bős városában, Várkonyon, Bodakon, Vajkán, Doborgazon, Bakán, Csallóköznádasdon, Felbáron és Dercsikán az idősek számára szervezett „Tanácsadás nyugdíjasoknak" - érintkezés nélküli bűnmegelőzés projekt keretében az önkormányzatokkal együttműködve a postaládákba 500 szórólapot osztottak szét.

2021. március 18-án Egyházkarcsán, Királyfiakarcsán, Egyházgellén, Felsőpatonyban, Szetmilhályfán, Dióspatonyban, Nagyabonyban és Hodoban 300 szórólapot lett berakva a postaládákba.

2021. március 25-én Dunaszerdahely környékén - Dunatőkésen, Pozsonyeperjesen, Felsővámoson, Vásárúton a helyi önkormányzatokkal együttműködve mintegy 300 szórólap lett kézbesítve.

Jelenleg az idősek csoportja a legkiszolgáltatottabbak közé tartozik. Nemcsak a koronavírus-járvány korlátozza őket, hanem a csalók újfajta kísérletezései is, akik kihasználják ezt a helyzetet és kifosztatják őket, néha az egész életen át gyűjtött megtakarításaikat lopják el. Ezért szükségesnek tartjuk figyelmeztetni ezt a rendkívül veszélyeztetett csoportot, hogy a nyugdíjasok legyenek tisztában azokkal a csalókkal, akik népszámlálási asszisztensként mutatkoznak be. Olyan embereknek, akiket nem ismernek ne kölcsönözzenek, és ne adjanak előre pénzt a szolgáltatásokért.

Szöveg, fotó: Bc. Erika Šinová

Képek