A láthatatlan láthatóvá tétele

Képzőművészeti Spektrum
2019.06.06.

A láthatatlan láthatóvá tétele

A Nagyszombati önkormányzati kerületben XXII. alkalommal rendeztük meg az amatőr képzőművészek felmenő jellegű versenyét. Az amatőr képzőművészek versenyét a 15 évesnél idősebb korosztály részére a Nemzeti Népművelési Központ hirdette meg. Az eredmények kihirdetésére és a kiállítás megnyitójára 2019. május 16 - án került sor a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum galériájában. Meg kell jegyeznünk, hogy a Csallóközi Népművelési Központ és a Nyugat - Szlovákiai kerületben az amatőr képzőművészet hosszabb hagyományokkal rendelkezik - közel 50 éves! Népművelési központunk ez idő alatt számos ígéretes művészt támogatott, közülük többen szobrászok, festőművészek vagy építészek lettek.

Idén a versenybe 39 amatőr művész 104 munkával jelentkezett be. A kiállításon a járási megmérettetés munkáival együtt 51 szerző 99 műalkotása van kiállítva (a kerületi versennyel összesen). Ezek közt a zsűri 7 díjat és 9 tiszteletre méltó elismerést osztott ki. Egy alkotó elnyerte a Csalóközi Népművelési Központ díját. A járási verseny keretén belül két díjat és két tiszteletbeli elismerést osztottunk ki. Az ünnepélyes megnyitó a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola fuvolatriójának fellépésével kezdődött. Tóth Sárát és Kosztra Dórát Mgr. Bazsó Horváth Zsuzsanna zenetanárnő készítette fel. A diákok és tanáruk lenyűgöző játéka növelte az ünnep hangulatát. A szakmai zsűrit a PhDr. Bohumír Bachratý, CSc. művészettörténész vezette, tagjai pedig Mgr. art. Ferdics Béla és PhDr. Nagy Kornélia művészettörténész  - aki egyben a kiállítás kurátora -  voltak. A kiállítás megnyitójára az egész kerületből érkeztek művészek és barátaik - Senyicéről, Nagyszombatból, Galgócról, Pőstyénből, Galántáról vagy Somorjáról. A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat kulturális szakosztályának képviselője Mgr. Silvia Mruškovičová vett részt a rendezvényen. Üdvözöltük körünkben Dunaszerdahely alpolgármesterét Karaffa Attilát, és a Nemzeti Népművelési Központ munkatársát Mgr. Daniela Klimantovát, valamint a Mgr. Nagy Ivánt a  Csallóközi Múzeum igazgatóját.  A zsűri elnöke, Bohumír Bachratý beszédében elmondta: „A kiállításon számos művészeti irány és stílus képviseltette magát, a „láthatatlan láthatóvá tételének” igényes művészete. Minőségi stilizáció, elsajátított kompozíció, sugárzó dekorativizmus. Ornamentumok és szimbolizmusuk. Tájfestészet és a figurális kompozíciók, már ismerős témák, a táj és a városok, tájképi és figurális témák, de a családi festmények is. De egzotikus témájú művek is feltűnnek - Afrika, de filozófiaiak is „univerzum és világűr". A katalógus polaritásokat, átfedéseket, ellentéteket mutat be."

A résztvevők közt már hűséges, hosszú ideje aktív művészek, de újonnan érkezők is szerepelnek, amely a verseny számára jó jel. Új áramlatokat hoznak, így a verseny és a kiállítás folyamatosan fejlődik. Ľubomir Miča, Milan Čech, Jozef Pavlík, Gavar Ségár, Jaroslav Áč vagy Végh Péter. Végh Péter munkája, a Szerelmespár című mű lett az idei verseny logója. A meghívókon, a plakátokon, az okleveleken és a katalógus fedőlapján is ezt láthatjuk. Az idei év felfedezettjei közé tartozik Boros Erika, Sabo Monika, Nagy Zoltán és Koller Margit, a falusi disznóölés rendkívül, nem mindennapi témájával.

A verseny fő szervezője a Csallóközi Népművelési Központ /amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület/ egy színes, kétnyelvű - magyar, szlovák - katalógust is kiadott. A nyerteseknek okleveleket kaptak, amelyeket csak erre az alkalomra adtunk ki. A CsNK értékes ajándékokat is készített, amelyeket a művészek minden bizonnyal örömmel fognak használni. A kiállítás ünnepélyes megnyitója részeként szakmai szemináriumot tartottunk, amelyet B. Bachratý zsűri elnöke, magyar nyelven pedig Ferdics B. vezetett.

A versenyt közpénzekből a Művészeteket Támogató Alap támogatta.

A kiállítás 2019. június 7 - ig tekinthető meg.

A rendezvény titkára PhDr. Dagmar Madarásová a CsNK munkatársa volt.

Az esemény szponzora MINIT s.r.o. volt.

KÖSZÖNJÜK!

-kezdő kép- Áč Jaroslav: Leány kékben, Miča Ĺubomír: Absztrakt kép 184-2

 

-fotok: J. Sve.-

Katalógus

Képek