Kristína Rumanová alkotásai a GALLERY NOVA kiállítótermeiben

Gallery Nova
2023.09.18.

Kristína Rumanová alkotásai a GALLERY NOVA kiállítótermeiben

A szépség megmenti a világot!

 

A GALLERY NOVA kiállítótermeiben a nyári vakáció befejezése után az első kiállításmegnyitó egy nagylélegzetű, örömteli, üzeneteket hordozó tárlatot nyitottunk meg. Csallóköz közönsége előtt KRISTÍNA RUMANOVÁ képzőművész mutatkozott be, kinek munkásságát a kiállításmegnyitó ünnepélyes kezdetén Jana Svetlovská a népművelési központ igazgatónője méltatta. A jelenlévőkhöz többek közt így szólt:

„Az út, melyet Dunaszerdahelyig, valamint galériánkig megtett nem volt egyenesvonalú, sem pedig egyszerű. Kristína Rumanová az alsó tagozatos alapiskolás tanítónő, aki magiszteri titulussal rendelkezik egy kitérővel került el hozzánk szülővárosából Nagykürtösről, Eperjesen (ahol diákéveit töltötte) és Prágán keresztül. A zsűri tagjait alkotásai szinte lenyűgözték az idei képzőművészeti megmérettetésen. A Képzőművészeti Spektrum verseny járási fordulójának, majd a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat kerületi megmérettetésének díjazottja lett, ugyanúgy elnyerte a Rácz Lászlóról elnevezett különdíjat is. Rácz László egykori munkatársunk volt, aki népművelési központunkban a képzőművészeti tevékenységek hagyományát alapozta meg. Alkotónk egy olyan családból származik, melyben több művész is található. Szülei és nagyszülei esztéták voltak, akik mindig is a szépséget helyezték az előtérben. Dédapja William Schwarz képzőművész volt. Rajzait látva észrevettük, hogy rendkívüli és érdekes munkái nagyobb teret érdemelnének, ezért ma egy olyan kiállítást kínálunk, melynek akár Kristína rejtjelei címet is adhattuk volna. A Gallery Nova kiállítótermeiben található tárlat vidám, színes, olykor nosztalgikus, romantikus, de mindenekelőtt telis-tele van jó, ösztökélő energiával. Ha csak néhány festményt tekintünk meg, már az az érzésünk, mintha egy erdőn keresztül keltünk volna át, szinte körül vesz minket a természet... Mélyebbeket lélegzünk, kipihentebbnek érezzük magunkat. A képek, melyeken vonalak, formák és színek fonódnak össze kódolt üzeneteket közvetítenek, pontosan olyanokat, amilyenekre mostani világunknak szüksége van. Semmiféle átlátszóság, semmiféle azonnaliság vagy folyékonyság, vagy valami, ami már az első pillantásra felfedi magát. Ahhoz, hogy ezeket a rajzokat megfejtsük időre van szükségünk, melyekben aztán amikor már felfedezzük a lényeget, az pontosan a mi leges - legbensőnk lényege. Ez én vagyok. Ezek az alkotások mindannyiunk számára Dosztojevszkij szavait tolmácsolják „A SZÉPSÉG MEGMENTI A VILÁGOT”. Csak rajtunk múlik, hogy erről a tárlatról otthonainkba ma mennyi jót viszünk magunkkal.”

A kulturális program keretén belül a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola zenetanárai a muzsika csodaszép világába ragadtak el bennünket - Mgr. Bazsó Horváth Zsuzsanna, DiS. art. – csodaszép furulya muzsikájával, Mgr. Juraj ŠABO, DiS. art. – a gitár húrjainak csodálatos pengetésével. Köszönjük, hogy előadásukkal növelték az est ünnepi fényét. A kiállításmegnyitó résztvevői ezen az estén galériánkban még hosszasan elidőztek, kihasználták a lehetőséget arra, hogy az alkotóval elbeszélgessenek, népművelési központunk kertjében található aprócska ligetben kellemesen érezték magukat.

A rendezvényt PhDr. Dagmar Madarásová a CsNK szakelőadója vezette, aki egyben a kiállítási koncepciójának szerzője volt. A beszéd magyar nyelvű fordítását Mgr. Láng Ingrid, a CsNK munkatársa olvasta fel.

 

Köszönjük a MINIT cégnek, hogy ezt a rendezvényt is támogatta.

 

Szöveg: Jana Svetlovská

Fotó: Bc. Derzsi Áron

Ford.: Mgr. Láng Ingrid

 

Képek