Képzés diákok részére...

Oktatás, kábítószer-függőség és a bűnözés megelőzése
2024.05.14.

Képzés diákok részére...

ezúttal a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Szakközépiskolában

 

Zaklatás, internetes zaklatás és ifjúsági bűnözés

 

A bűnmegelőző tevékenységek keretében a Dunaszerdahelyi Rendőrkapitányság Járási Igazgatósága a járási igazgatóság igazgatója, kpt. Mgr. Katona Roland és prevenciós munkatársa kpt. Mgr. Végh Iveta, együttműködve a Csallóközi Népművelési Központ (melynek alapítója a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat) szakelőadójával PhDr. Erika Sinovával a „Zaklatás”,  „Internetes zaklatás” és a „Ifjúsági bűnözés” témakörökről 2024. május 14-én szlovák és magyar nyelven kétnyelvű előadást és beszélgetést szerveztek a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Szakközépiskola I. és II. évfolyamának diákjaival,  összesen közel 110 tanulóval.  

Az internetes zaklatás az online tér egyik leggyakoribb negatív jelensége, melynek mindannyian ki lehetünk téve. A prevenciós előadás célja az ilyen nem kívánt viselkedés visszaszorítása volt. Ennek szellemében Katona Roland igazgató az „Internetes zaklatás" című filmmel egybekötött beszélgetős előadáson felhívta a diákok figyelmét erre a bűncselekményre. Az előadók figyelmeztették a résztvevőket a virtuális világ potenciális veszélyeire, felhívták a figyelmet az információforrások megfelelő ellenőrzésére, valamint az internetes zaklatás súlyos hatásaira. Rávilágítottak arra, hogy hogyan kerülhetik el azt hogy áldozattá vagy elkövetővé váljanak, egyben hangsúlyozták a jogi tudatosság fontosságát. A beszélgetés során tanácsokat osztottak meg arról, hogy az ilyen esetekben kihez forduljanak bizalommal, hogyan kell az egyes fiókokat megfelelően blokkolni, valamint hogyan is kell az agresszorral megfelelően bánni.

 A megosztott információkat kedvező visszhang fogadta. A résztvevőknek a Csallóközi Népművelési Központ kétnyelvű módszertani anyagokat biztosított: „Egy függőség nélküli életért”, „Mondj nemet a függőségre!”, „Hogyan védjük meg a gyermeket a drogoktól” és „Szabadon nemet a drogoknak” címmel.

Köszönjük a Dunaszerdahelyi Kerületi Rendőrkapitányság együttműködését!

A képzést folytatjuk!

 

Szöveg és fotó: PhDr. Erika Sinová

 

Képek