Jeles jubileum - a felszabadulás 75. évfordulója

A II.világháború befejezésének évfordulója
2020.05.08.

Jeles jubileum - a felszabadulás 75. évfordulója

Rendkívüli időket élünk. Az egész világon, de Dunaszerdahelyen is karantén, járvány és intézkedések. A nagy Európa és valószínűleg az egész világ májusban a második világháború befejezésére emlékezik. A háborúét, amely 60 millió ember életét követelte, elsősorban civilekét - idősekét, gyermekekét, nőkét. Az emberiség története során a legnagyobb szörnyűségeket a fasiszták „vezérlése” alatt végezték.

Egy rendkívüli ünnepély megszervezését terveztük mi is, amely során méltósággal és büszkeséggel köszönetet mondtunk volna minden áldozatnak, hősnek, akiknek köszönhetően 75 évig békében élhetünk. A hetvenöt éves emberek egész életükben békében éltek. Mindannyiunk által ismert intézkedéseknek köszönhetően a hagyományos ünnepély megrendezéséről., amelyhez az utóbbi években már hozzászoktunk, természetesen le kellett mondanunk. A Csallóközi Népművelési Központ felhívással fordult azokhoz az embereknek, akik szeretnék leróni tiszteletüket, meg szeretnék köszönni a szabadságot, hogy egyénileg és külön-külön helyezzék el a hála virágcsokrait, koszorúit a fasizmus áldozatainak emlékműveinél. Ott ahol élnek.

2020. május 7-én reggel azonban annak ellenére mégis találkozott egy kisebb csoport a dunaszerdahelyi emlékműnél. Köszönetet mondtak még a Szlovák Antifasiszta Harcosok Szövetségének Alapszervezet, valamint a Matica slovenská tagjai, sőt csatlakoztak hozzánk még az arra járó emberek, városunk polgárai is. Eljöttek, hogy leróják tiszteletüket az európai és a szlovákiai béke 75. évfordulóján, mindezt minden prevenciós intézkedés maximális betartásával, két méteres távolság tartással. Az intézkedések miatt a himnuszt a jelenlévők énekelték el, ami nagyon megható, gyönyörű élmény volt. Ezt követően Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatója néhány szóval hangsúlyozta e történelmi esemény jelentőségét, majd a koszorúzás következett. A mai szokatlan és kihívásokkal teli időkben egy hihetetlenül rövid, de jelentős gesztus volt ez. A háború éveiben számos életet veszélyeztető, fenyegető, rendkívüli esemény történt. E szimbolikus rendezvényen a hősök iránti tisztelet jeleként vettünk részt, mindazokért, akik értünk harcoltak.

Mivel a rendezvény időpontját épp a gyülekezési tilalomból kifolyólag nem határoztuk meg, néhány közigazgatási képviselő más időpontban rótta le tiszteletét a második világháború hősei előtt.

Köszönet ezért mindenkinek.

Fotó: Derzsi Á.

Ford.: Láng I.

Képek