Ismét felmértük a gólyák számát járásunkban

Európa kútja – mentsd meg az élő vizet!
2023.08.11.

Ismét felmértük a gólyák számát járásunkban

A fehér gólya a legismertebb gólya Európában. A gólyákkal kapcsolatos babonák még manapság is tovább öröklődnek. A gólya családja iránti törődése, felelősségteljessége és odaadottsága valóban példaértékű. Az első gólyák április elején érkeznek Csallóközbe. Szlovákiában körülbelül 1260 - 1350 pár fehér gólya fészkel. A gólyák átlagos élettartama 15 és 20 év között mozog. A gólyák legnagyobb ellensége szokás szerint az ember. Eltűnnek a vizes élőhelyek, kiszáradnak a rétek, a gólyák nem találnak elegendő élelmet Csallóközben. Ezen kívül áramütés veszélye is fenyegeti a gólyákat. Nemrég sajnos azt is megtudtuk, hogy az autó kerekei alatt is elpusztulnak!!!

 

A Dunaszerdahelyi járás egyes városaiban és falvaiban található gólyafészkek és gólyák számának felmérését a XVII. Európa kútja - mentsd meg az élő vizet! elnevezésű nemzetközi kampányhoz csatlakozva, a Csallóközi Népművelési Központ munkatársa,  Mgr. Erika Sinová végezte. Ez által tájékoztatva voltunk az általános helyzetről is. Sajnos a helyzet már régóta nagyon szomorú, pedig a múlt évekhez viszonyítva, idén a gólyapárok száma eggyel nőtt. Sajnos a fiókák száma csökkent.

A  2023-as évben a gólyák ismét kissé késtek. Ezt a jelenséget minden bizonnyal a jelentős lehűlés okozta. Járásunkban a gólyák ebben az évben az eredeti 34 gólyafészekből csak huszonkettőt foglaltak el. Ez eggyel több, mint tavaly, azaz összesen 43 felnőtt gólya. A fiókák száma 33 volt, tehát hárommal csökkent a tavalyi évhez viszonyítva. Bőson, Balonyon, Bodakon, Királyfiakarcsán, Nyáradon és Dióspatonyban a gólyafészkek sajnos üresek maradtak!!!

A jó hír az, hogy a gólyapárok két-két fiókával büszkélkedhettek Nyáradon, Madban, Pozsonyeperjesen, Csilizradványon, Bakán, Csallóközkürtön, Nyárasdon és Hodosban.

Ezen kívül néhány nagy sikernek is tanúi lehettünk!!! A gólyapárok három-három fiókát neveltek fel Felbáron, Patason és Vásárúton.

Sok év után még egy fantasztikus hír: A gólyacsalád négy fiókával büszkélkedhetett Kispakán. Sajnos az utolsó hír Kispakáról rendkívül szomorú volt, ugyanis egy fióka kiesett a fészekből és elpusztult...

 

A  Csallóközi Népművelési Központ köszönetet szeretne mondani az önkormányzatok munkatársainak, akik együttműködnek velünk, sőt néhányan még képeket is küldenek.

Hiszünk abban, hogy közös erővel figyelmesebb, gondoskodó és pozitív  hozzáállást sikerül kialakítanunk az egész közösségünkben a gólyák iránt. A legfontosabb azonban a gazdálkodók hozzáállása,  ami a repce vetésének visszaszorítását illeti, továbbá a mezők veszélyes vegyszerezésének csökkentése, valamint a szélfogók és a mezővédő erdősávok telepítése és a vizes élőhelyek helyreállítása.

A gólyák Csallóközben ugyanis éheznek...

 

Szöveg: žos - es

 

Képek