Irodalmi tevékenység: XII. Duna Menti Betűk

Dunamenti betűk
2020.11.26.

Irodalmi tevékenység: XII. Duna Menti Betűk

Ez az aktivitás járásunkban csak 2000 után jött létre, a Csallóközi Népművelési Központ hagyományos tevékenységének felújítása után.

Nem tudtuk azonban minden évben megszervezni. A pályázatainkra a különböző alapokból az anyagi források nem érkeztek olyan gyakran, és sajnos az írások sem. A Duna Menti Betűk, a tanulók és diákok irodalmi szárnypróbálgatásainak kiadványa járásunkban azonban már a XII. évfolyamába lépett.

Ez az év azonban, ahogyan említettük, teeeeeljesen más. És bizony aggodalommal telve küldtük szét a versenyfelhívásokat a járás iskoláiba. Tudatosítottuk, hogy az iskolák, a tanárok és a gyerekek is nagyon nehéz próbatétel elé vannak állítva. Az online tanítás bizony nem az, ami hatékonyan működik, annak ellenére sem, hogy szinte mindenki igyekszik. Időnként még az áramot is kikapcsolják... Semmi sem pótolhatja a fizikai kontaktust, a rendszeres iskolába járást, a barátságokat, néhanapján a gyerekek közti vitákat, és a tanárok aktuális utasításait – itt és most az osztályban. De mégis csoda történt! Már az első félévben érkeztek az írások, cikkek. A témák adottak voltak, a kiadvány Milan Rastislava Štefánik emlékének van szentelve. De téma még - az Aranykert meséi, egy aktualitás - Az én koronavírus-élményem, továbbá A második világháború befejezésének 75. évfordulója, és egy szabad téma. Ma már tudjuk, hogy a Duna Menti Betűk élnek, és a kiadvány gyönyörű.

Örülünk, és köszönjük!

A projekt vezetője Bc. Erika Sinová.

U.I. a kiadvány szlovák nyelven jelenik meg, pályázunk egy magyar nyelven megjelenő kiadványra is, de sajnos, a kisebbségi kultúrák támogatására létrejött alapok egyszer sem támogatták kérvényeinket.

 

Képek