Hogyan védik a természetet Ekecsen? -avagy vendég vagy a természetben – viselkedj!

Európa kútja – mentsd meg az élő vizet!
2019.11.13.

Hogyan védik a természetet Ekecsen? -avagy vendég vagy a természetben – viselkedj!

Az ekecsi Arany János Magyar Tannyelvű Alapiskolával évek óta szoros az együttműködés   Csallóköz természetvédelmében. És bizony van mit tanulni tőlük.

Ebben az évben  főzőszakkörrel bővítették kínálatukat. Az óra keretein belül nemcsak  a helyes táplálkozás, de a környezettudatos vásárlás is „terítékre “ került.

A tél beköszöntével immár hagyományosan finomságokkal teli madáretetőkkel  várják a környék madarait.

A Föld napja alkalmából  minden évben nagyszabású szemétgyűjtést szerveznek  az iskola és a község területén. Évente két alkalommal pedig  öreg, használaton kívüli papírt gyűjt az egész iskola, amivel nagyban hozzájárulnak a fák megőrzéséhez. Természetesen az  osztályok egymással is versenyben állnak.  Tanulóik több mint tíz éve rendszeresen résztvesznek a Csallóközi Népművelési Központ által szervezett és Polák László polgármester úrnak, a Nagyszombati önkormányzati kerület képviselőjének  védnöksége alatt megrendezett Föld napján, az Ekecsi Speciális Bennlakásos Egyesített Iskolában . Ezen a napon nemcsak új növényeket, fákat, virágokat ültetnek ki , de aktívan bekapcsolódnak az egész napos gazdag  programkínálatba is.  A rendezvény a Csallóközi Népművelési Központ által eredetileg régiók közt meghirdetett ciklikus  természetvédelmi projekt, az  Európa kútja – mentsd meg az élő vizet! szerves része . Immár több mint tíz évre visszamutató hagyományt teremtettek az elsősök és kilencedikesek által történő faültetéssel is. Ez nagyon gondolatébresztő cselekedet, hisz kicsit - nagyot egyaránt felelősségre tanít a kiültetett facsemete iránt.

Az Arany János Magyar Tannyelvű Alapiskolában régóta osztályozzák a hulladékot. A folyosókon elhelyezett szelektív hulladékgyűjtők és az udvari komposztáló teljesen beépült a  gyerekek hétköznapjaiba - természetessé  vált számukra a megtermelt szemét osztályozása. Ráadásul az ilyen „kidobott“ tárgyakból nagyon ötletes dolgok születnek alkotóműhelyeikben. A tanulók tudják, hogy nem minden használaton kívüli tárgy haszontalan. Kölcsönösen tanulunk egymástól, inspirálódunk , ösztönözzük a másikat és közösen  örülünk a sikereknek.

 

Németh Júlia

Arany János Magyar Tannyelvű Alapiskola, Ekecs

-fotók ekecsi alapiskola-

  

 

Képek