A Gallery Nova kiállítótermeiben - öröm, szeretet és hála

Kreatív klub, workshopok és alkotóműhelyek
2019.11.12.

A Gallery Nova kiállítótermeiben - öröm, szeretet és hála

VII. ciklikus kreatív alkotóműhelyek: Jóreménység kiállítás

A Gallery Nova kiállítótermeiben 2019. XI. 6-án került megrendezésre a Jóreménység című kiállítás, amely a fogyatékossággal élő emberek részére szervezett ciklikus program hetedik évfolyamának kicsúcsosodása. A Csallóközi Népművelési Központ / amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület / arra törekszik, hogy gazdag kreativitási lehetőségeket teremtsen és kínáljon a járásunkban lévő szociális otthonok tehetséges lakóinak, azoknak a fogyatékkal élőknek, akik családban élnek, a speciális iskolák tanulóinak, valamint a dunaszerdahelyi székhelyű Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás tagjainak. Közel 90 résztvevő vett részt a ciklikus találkozókon, akik szakértők, művésztanárok és festőművészek vezetése alatt dolgoztak.

A következő tevékenységeket kínáltuk a részvevőknek: gyöngyfűzés, dekupázs, üvegfestés, vászonra, rajzlapra való festés, selyemfestés két technikával, modellezés, korongozás, papír és  textil munkák, valamint enkausztika. A szervezőknek idén is sikerült egy újdonságot, nevezetesen a nemezelést bemutatni a résztvevőknek. Ez egy hagyományos kézműves technika, amely segítségével  mindennap használható, érdekes tárgyakat készíthettek. Ezekre a találkozókra jellemző, hogy a résztvevők - függetlenül attól, hogy "tanultak" vagy tanítottak-e - együtt felejthetetlen pillanatokat, örömöt élnek át. Mert a művészet ilyen: kellemes, megnyugtató és vidám. A kollektív erőfeszítés eredményei kis műalkotások, de a legnagyobb érték éppen ezek a szép kapcsolatok, amelyek a továbbra is működnek, életképesek. Ami a kiállítás megnyitóját illeti, meg kell említeni, hogy a Csallóközi Népművelési Központ galériája nemcsak rendkívüli műalkotásokkal volt teli, de az ünnepnapon mindenekelőtt örömmel, hálával és szeretettel, amelyet a szervezők a résztvevőktől kaptak. Ma pedig ez "hiánycikk". A kiállítás megnyitóját Karaffa Attila alpolgármester úr is megtisztelte. Ünnepi beszédet Mgr. Krastenits Dániel és Jana Svetlovská a CsNK igazgatója mondott. A kultúrműsorban tehetséges művészek léptek  fel - Roman Danihel a Felbári Szociális Otthonból, aki szlovák és roma dalokat énekelt, és a Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás tagja Petőcz Balázs, aki ismert versmondó, sőt sikeres színész. A tervezet a kiállítással még nem ér véget. Az adventi vásár kezdetén a MAX Üzletközpontban megnyílik egy immár hagyományos stand, ahol a szociális intézmények kliensei, a Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás tagjai és az Ekecsi Egyesített Iskola tanulói kínálják majd termékeiket a nagyközönség számára. Ez egy rendkívüli alkalom arra, hogy ezen emberek tehetségét láthatóvá tegyük, de a nyilvánossággal való kommunikációra is  lehetőséget nyújt,  és természetesen rendkívüli tapasztalatokra tehetnek szert a résztvevők.

A rendezvény szervezői Bc. Erika Sinová és Mgr. Láng Ingrid a CsNK munkatársai voltak. A tervezet a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának pénzügyi támogatásával, a hátrányos helyzetű csoportok kultúrájának programja keretén belül volt megrendezve. Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak a kiállítás megnyitó  szebbé tételéhez, különös tekintettel a MINIT cégnek és az EGRI pékségnek, amelyek frissítőket kínáltak a résztvevők számára.
-sve-
ford.: I. Láng
Fotó: CsNK

Képek