A föld nem piszok ...

A Föld világnapja
2021.04.19.

A föld nem piszok ...

Gondolatok a Föld világnapja alkalmából

 

Szinte természetes az, hogyha valami leesik a padlóra, járdára, az utcán vagy valóban a földre, megfújjuk, megmossuk, letöröljük. Mert piszkos lett ... De hiszen a föld nem piszkos.

   Ez a pár sor biztosan nem változtatja meg világ / hazánk / kompetenseinek gondolkodásmódját - vagyis a mindenfélével, sok mindennel foglalkozó vállalkozókét. Azokét, akik befolyásolják azt, hogy hány hatalmas vásár -, logisztikai központ, autógyár és show-rum épüljön. Nem csak hazánkban - a Szlovák Köztársaság területén, de itt, Csallóközben is. A fejlődéssel haladni kell, hiszen a régi csallóközi paraszt, aki a földhöz, Dunához ragaszkodik már szinte nevetséges. Paradicsomot termeszteni? Végtére is az egész évben frisset vásárolhatunk... Búzát vetni? Ne legyünk naivak, mert hiszen ma már majdnem mindenki allergiás rá ... Cukorrépát termeszteni? Hahaha - tudományosan bizonyított, hogy a cukor káros, tehát nem szabad cukorral édesíteni!

Nem egészen biztos az, hogy helyes megoldás - e a több hektár rendkívüli termőföldre kiöntött határtalan mennyiségű beton. Ne ámítsuk magunkat, hogy a felső, termékeny földréteget más helyre szállítják át... Mindez áldozat a kapzsiság oltárán. Ahogy már sokszor megtapasztaltam, ezek a cégek és vállalkozások, nem csak járásunkban, 10 - 20 év múlva már a múltéi. Feledésbe merültek. Elég gyorsan. Bárcsak utánuk ne maradnának csak üres, piszkos hangárok ...

2015 végén Párizsban szakértők gyűltek össze az egész világból, azzal a céllal, hogy az éghajlati problémákkal foglalkozzanak. Mint általában, a konferencia eredményeiről szóló hírek kurták, felületesek, valahol csak a híradások végére besoroltak voltak, rövid jegyzetecskék formájában jelentek meg. Most ugyanis a terroristákkal és a menekült-válsággal vagyunk elfoglalva. Ez most a „fontosabb". A Sheffieldi Egyetem tudósainak jelentéséről, akik rámutattak arra a megdöbbentő tényre, hogy az elmúlt 40 évben a Föld szántóföldjeinek egyharmadát elvesztette, nem is hallhattunk...

Hogy is van ez itt a Csallóközben? Nos, ezt nem tudjuk. De látjuk. Összehasonlítva a világ népességével, amíg hazánkban a születések száma egyre csökken, a felépített házak száma viszont egyre növekszik. Mennyi más építmény áll még! Minden évben nagyvonalúan lekanyarintunk a termőföldekből, amelyek eddig egészséges táplálékot adtak nekünk. Új otthonok, új lakások épülnek. Valaki csendben kérdezte - kik fognak benne élni?

Most, tíz vagy harminc év múlva?

Lesz itt valaki?

Egy házat, bármilyen nagyot ma már egy év alatt felépítenek. Egy centiméternyi termékeny talaj / higgyék el, hogy előállítani nem lehet... / tíz év alatt alakul ki. Abban az egy centiméterben az egész univerzum benne rejlik. A mi földi világunk.

Tíz milliméter talaj tíz év alatt!

Tíz év alatt.

Április 22 - én ünnepeljük a Föld világnapját.

Ültethetnének facsemetét.

De jobb lesz, ha vigyáznak a már elültetettekre.

Még jobb, ha azokat, amelyek nőnek, és amelyek épp most bontják lombjaikat nem vágjuk ki, úgy ahogy most ez divat.

A Föld nem a piszkos.

Ez a mi otthonunk.

 

 

jana svetlovská

ford.: Mgr. Ingrid Láng

 

nyitókép: pixabay

 

 

Képek