A fasizmus feletti győzelem napja

A II.világháború befejezésének évfordulója
2019.05.07.

A fasizmus feletti győzelem napja

A fasizmus feletti győzelem napja

 

A Csallóközi Népművelési Központ (amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület) 2019. május 7-én a Dunaszerdahelyen lévő fasizmus áldozatainak emlékművénél emlékezett meg a második világháború befejezésének 74. évfordulójáról. A jelenlévők közt ott voltak városunk jeles személyiségei is – Dunaszerdahely alpolgármestere Karaffa Attila, Jozef Jánský az Antifasiszta Harcosok Szövetségének Galántai Regionális Bizottságának elnöke, ezen szervezet járási elnöke Libuša Klučková, Juraj Morvay a Járási Hivatal elnöke, a dunaszerdahelyi Szociális Biztosító igazgatója Erika Nemčeková. Az ünnepségen részt vettek a dunaszerdahelyi Jilemnický utcai Alapiskola, a Smetana ligeti Alapiskola, valamint a Ladislav Dúbrava Gimnázium tanárai és diákjai is.
 

Az ünnepség kezdetén a jelentlévőket Tilajčík Edit bemondó köszöntötte. A fasizmus áldozatainak emlékművénél a Szereden állomásozó tiszteletbeli őrség katonáinak kíséretében, gyászzene mellett koszorúkat és csokrokat helyeztek el a jelenlévők. A koszorúk elhelyezése után a Szlovák Köztársaság nemzeti himnusza a Topoľčiankyból érkezett Podhrušovan Fúvószenekar kvintettjétől hangzott fel. A jelenlévők lerótták tiszteletüket a hősök, azon emberek előtt, akik nem adtak teret a gonosznak, és ezzel lehetőséget adtak nekünk arra, hogy egy humanizmus értékein alapuló társadalmat alakíthassunk ki. Ezután a Podhrušovan Fúvószenekar előadásában id. Václav Maňas Chorál című műve hangzott fel. A zenekart Peter Kotora vezeti. Ezután Jozef Jánský ünnepi beszéde következett, majd a fúvószenekartól František Kmoch gyászzenéje hangzott fel. Veronika Kelemenová a dunaszerdahelyi Ladislav Dúbrava Gimnázium diákja Ján Kostra versét szavalta el. A diákot Dana Balážiová tanárnő készítette fel. Az ünnepély végén Karel Kuzmány Aki az igazságért lángol című himnikus éneke hangzott fel.
            Az ünnepélyes megemlékezés résztvevői tiszteletüket rótták le a hősök emléke előtt, felhívva a figyelmet arra, hogy mindannyiunknak meg kell őriznünk a békét és a szabadságot, meg kell akadályoznunk azt, hogy a fasizmus és a nácizmus gonoszsága ismét fokozódjon, ártatlanokat bántson.

 

-fotók CsNK-

Képek