Európa kútja - mentsd meg az élő vizet! Gólyák

Európa kútja – mentsd meg az élő vizet!
2020.04.23.

Európa kútja - mentsd meg az élő vizet! Gólyák

Repül a gólya, hozza a kisbabákat!

A hosszú lábú, hosszú piros csőrű madarat biztosan nem kell senkinek sem bemutatni. Végtére is, melyikünket nem a gólya hozta ???

De tudják azt, hogy a gólya Szlovákiában védett madár? Egy rendeletbe bele is van foglalva az ára, euróban, de hiba lenne erre az összegre támaszkodni. Minden állat, különösen a gólya megfizethetetlen ...

Nagyszüleink mondták azt, hogy ha egy gólya a kémény tetejére vagy egy közeli szoborra fészket rak, az embereknek szerencsét hoz. Nyilvánvaló tehát, hogy a gólyák falvainkban védett madarak. A szerencsések, akiknek „saját” gólyájuk van tudták / és ma is tudják /, hogy a gólya pár egész életen át hűséges fészkéhez. Annak ellenére, hogy költöző madár. Hivatalos forrásokból megtudhatjuk azt, hogy jelenleg gyönyörű bolygónkon mintegy 160.000 gólya

pár él. Szlovákiában a becslések szerint kevesebb mint 1% - a, ami körülbelül 1350 párt jelent.

Ebben az évben az egyik feladatunk célja az volt, hogy megszámoljuk a gólyafészkeket Csallóköz területén, sajnálatos módon kiadványunk megjelenéséig nem sikerült összpontosítanunk az információkat, de reményeink szerint a jövőben - résztvevőinknek köszönhetően - sikerülni fog.

A gólyák kora tavasszal érkeznek, attól függően, hogy milyen időjárás van. Gondoltátok volna - hogy a Dél-afrikai Köztársaságban telelnek? Szakértők rámutatnak arra, hogy a fehér gólya nappal repül, vitorlázva a meleg légáramlatokat kihasználva. Legtöbb gólyánk Délkelet-Törökországon keresztül jut el Afrikába. Útközben a füves és a vizes területeken pihennek meg. Transzkontinentális útjukon drága sugárhajtóműüzemanyag nélkül, nulla környezetterhelési hatással naponta 300 - 400 km - t tesznek meg!

Most pedig figyelem - a pár nem együtt repül vissza, a fészekre a hím tér vissza elsőként. A testvérek ősszel együtt repülnek el... A fiatal hímeknek kapcsolatuk van szülőföldjükkel, ezért kiköltésük helyéhez közel építik fészküket. De ez a távolság lehet akár 100 km is. Az új fészek építése körülbelül tíz napig tart. Ezt a fészket használják hosszú évekig, és állandóan ápolják, karbantartják. A fészek átmérője mintegy 80-90 cm, magassága mintegy 30 - 40 cm. Leggyakrabban 2-4 fióka kel ki, de rendkívüli esetben lehet akár 6 is.

Mi az, ami a legjobban fenyegeti ezt a rendkívüli madarat? Az ember és a civilizáció! Az villanyvezetékek, a mezőgazdaságban vagy a kertben használt vegyi anyagok, nem megfelelő anyagok a természetben - különösen a műanyagok, nehéz elhinni, de a rossz emberek, akiket zavarnak a gólyák, és akár le is lövik őket.

Hogyan segíthetünk a gólyákon? Egyszerűen fogadjuk őket szívesen, természetes, szíves figyelmet fordítsunk rájuk, ne okozzunk kárt nekik, ne rongáljuk fészkeiket, csökkentsük a növényvédő szerek használatát, segítsünk fenntartani fészkeiket - világosítsuk fel az embereket, pozitívan alakítsuk a közvéleményt.

Szlovákiában, de Európában is az elmúlt években alacsony népességnövekedést figyeltek meg, ki tudja miért? Lehet, hogy a kérdésre válaszolnak nekünk a gólyák, csak figyeljünk kell rájuk ….

jana svetlovská

fotó: Derzsi Á.

fordította: Láng I.

Képek