Bizonyíték ´89

Gallery Nova
2019.11.19.

Bizonyíték ´89

A bársonyos forradalom XXX. évfordulója a GALLERY NOVÁBAN

 

2019. november 13-a esős estéjén a Csallóközi Népművelési Központ / amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület / GALLERY NOVA kiállítótermeiben került sor a BIZONYÍTÉK ´89 című kiállítás ünnepélyes megnyitójára. A megnyitón a Dunaszerdahelyen megtörtént 1989 novemberi események aktív résztvevőivel is beszélgethettek a jelenlévők. A kiállításón Fogas Ferenc eredeti fotóit láthatjuk, aki akkoriban a Žitný ostrov - Csallókӧz hetilap szerkesztőségének oszlopos tagja volt, valamint MUDr. Örzsik Ödön nem hivatásos fényképész felvételeit is megtekinthetjük. A fényképtárlatot a járási hetilap egyes oldalainak másolatai egészítik ki, amelyek hűen tükrözik járási központunk utcáinak, az egyes állami vagy társadalmi szervezetek, de különösen az akkori társadalom légkörét.

A megnyitó kezdetén Kázmér Réka ismert előadó énekelt és gitározott. Érdekes volt ahogy néhány résztvevő bekapcsolódott az énekbe, és így már a kezdetektől kivételes hangulat alakult ki, egy november esti, a helyes irányú változás ígéretének atmoszférája. A kiállítás nem is annyira a fotózás művészetéről, mint inkább mondhatjuk azt, hogy az élet művészetéről szól. Nem az a célja, hogy politikai elemzéseket vagy ellentmondásokat boncoljon, hanem kinyomtatott szavakkal és képekkel tudósít a Csallóköz központjában lezajlott 1989 novemberi eseményekről. Tiszteletadás azok előtt az emberek előtt, akik fent álltak a szónoki pulpitusokon, de előtt is, akik a pulpitus alatt gyülekeztek – abban az időben, amikor egyáltalán nem volt semmi sem biztos - merészen és önzetlenül a rendszerváltás támogatásának ügyében gyülekeztek. Az est vendégei BARAK László újságíró, publicista, a parametr.sk portál főszerkesztője, valamint Ľubo NAVRÁTIL újságíró, publicista, műfordító voltak, aki szintén fontos szervezője volt a dunaszerdahelyi eseményeknek, és akinek őszintén gratuláltunk a Anton SRHOLEC Szabadság Díj kitüntetéshez. Ez a Nagyszombati önkormányzati kerület legmagasabb kitüntetése, amelyet JOZEF VISKUPIČ elnök adott át 2019. 11. 9 - én Navrátil úrnak. A vita rendkívül spontán és érdekes volt. A közönség köreiben számos hírességgel találkozhattunk, akik aktívan részt vettek a demonstrációkban, vagy önzetlenük segítették azok megszervezését. Szakáll - Farkas Mária képzőművész, egykori népművelő, aki plakátokat és szórólapokat készített 1989-ben és 1990-ben, valamint Marian Baláži, Rasťo Baluška, Tibor Hrapka, vagy Mészáros Lajos ügyvéd is megtisztelték rendezvényünket. Megemlítették a DIOPTRIK zenekart is, amely a hangosítást biztosította 1989. XI. 26 – án az első összejövetelen - a kulturális központ mögött lévő parkolóban. Természetesen az egyik legfontosabb személyiség Fogas Ferenc - fotós, a Csallóköz szerkesztőségének tagja, aki nagyon gondosan dokumentálta az eseményeket, különösen Dunaszerdahely területén, de egész járásunkban is. Örzsik úr munkahelyi kötelezettségi miatti távollétéért elnézést kért. Köszönet illeti Simon Attilát a somorjai Fórum Intézet munkatársát, aki Fogas F. felvételeit önzetlenük rendelkezésünkre bocsátotta, amelyeket már évekkel ezelőtt a szervezet archívumában helyeztek el.

A Gallery Nova ebben az évben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Változatos rendezvényeivel a nagy közönség érdeklődését mindig is felkeltette. A kiállítóterem november 13-án is zsúfolásig megtelt, a légkör pezsdítő, olykor nosztalgikus, telve gyönyörű emlékekkel, amelyek akkor mindannyiunkat összekötöttek. Hiszen: Szeretetet ígértünk egymásnak…

jana svetlovská

 

Ford.: Láng I.

Fotók: CsNK, Derzsi Áron

NyitóképFogas Ferenc  

CikkfotóMUDr. Örzsik Ödön

Képek