Barczi Ervin pillanatai a Gallery Nova kiállítótermeiben

Gallery Nova
2020.09.12.

Barczi Ervin pillanatai a Gallery Nova kiállítótermeiben

A Csallóközi Népművelési Központ galériájában 2020. szeptember 9 - én BARCZI ERVIN fotókiállítását nyitottuk meg. A művészi fotós a Galántai Fotóklub tagja, évente az AMFO járási verseny zsűrijének tagja, a nem hivatásos fotósok számára szervezett szakmai szemináriumok vezetője, valamint nem utolsósorban a dunaszerdahelyi népművelési központ mellett működő ISTER Fotóklub lektora. Ebből logikusan az következik, hogy régiónkban már nagyon sokan ismerik őt, tehát nincs szüksége arra, hogy bemutassuk.

A GALLERY NOVA- ban megrendezett kiállítás azonban mégis mást sugall.

Szokatlan eseményeket ábrázoló felvételeket kínál.

A szerző maga is elismeri, hogy azok az évek, amikor a fotózás annyira elbűvölte, hogy bármit lefényképezett ami csak a „szeme elé került" már elmúltak. A fotók mellett a kiállítás látogatóinak egy bizonyos üzenetet is át szeretne adni. Barczi Ervin FOTÓ-képei nyugalmasan egy bizonyos rejtélyt tárnak elénk. A fényképezett - emberek, helyek, építészet - titkát. De ... de az igazság az, hogy ezen fotók mindegyike magáról a fotósról árul el valamit. Az alkotó érzékenyen figyeli azt, hogy mi is történik körülötte, sőt azt is észleli ami nem mozog. Kiválaszt, szelektál és főleg észlel.

Világhírű, fénnyel fotózó mesterünk, az elhunyt TIBOR HUSZÁR tanítványainak többször tanította, hogy először a legegyszerűbb fényképezőgéppel, filmre kell fényképezni. Semmiképpen nem drága digitális kamerával...

Mert látni kell. Ezzel a nem mindennapi kiállítással Barczi Ervin feltűnésmentesen, csendesen - ahogy azt csak ő tudja - azt súgja nekünk, hogy érezni, észlelni kell. Ma, arcukon a szájmaszkokkal sokkal jobban, mint valaha.

A kiállítás kurátora a Galántai Fotóklub sikeres művészi fotósa, alapítója, egészen a közelmúltig a Galántai Honismereti Múzeum hosszú távú igazgatója Keppert József úr volt. Beszédében többek közt azt is kifejtette, hogy Barczi fotóin meglehetősen érdekes részleteket ábrázol, majd művészileg kiegészíti azokat. Különösen nagyra értékeli a szerző előzetes vizualizációval történő megközelítését, vagyis már előre, képzeletében elkészíti a fényképeket. A kiállítás költői csendéleteket, táj- és architektúra fotókat kínál, de nagyon kifejező portrékat is, amelyekben egy stilizált önarc portréfotó sorozat dominál.

A kultúrműsor keretén belül HORVÁTH BAZSÓ ZSUZSANNA fuvolajátéka varázsolta el a kiállítás megnyitójának vendégeit.

Most, a járványmegelőző intézkedések idején örültünk a látogatóknak, akik még járásunkon kívülről is érkeztek. A megnyitó után a kiállítás megnyitó vendégeinek jó kedvű társasága átvonult népművelési központunk udvarára, ahol egészen késő estig vidáman társalogtak.

Köszönjük a MINIT cég támogatását.

 

jana svetlovská

Fotó: CsNK, jAs

Képek